Obat batuk alami nyaman dikonsumsi

Perubahan musim seperti sekarang ini, menjadikan tubuh kita terdedah kepada penyakit-penyakit seperti demam, selesema dan batuk. Jika batuk sudah dijangkiti, akan menjadi letih dan tidak baik di seluruh badan. Bermula dari teras tujahan, sesak dada, hingga sakit perut kerana ia tidak sembuh.

Tetapi tenanglah, setiap penyakit mesti datang dengan ubat. Sesetengah makanan semulajadi yang boleh diproses menjadi minuman di bawah boleh menenangkan dan melegakan batuk agar tidak timbul gejala-gejala lain, dan juga untuk memastikan tubuh kekal sesuai.
1. Ubat batuk daripada kicap dan kapur

Sudu kuah mascara dan jus limau boleh melegakan gejala yang mengiringi batuk, seperti kesukaran bernafas dan tekak gatal. Ini perubatan keturunan telah menjadi resipi orang-orang terdahulu. Anda boleh mengambil satu sudu selepas setiap hidangan.
2.  limau diseduh dan segelas air panas

Pada dasarnya, kapur sendiri mempunyai beberapa faedah. Antaranya melegakan otot pernafasan, febrifuge, dan mengatasi serak suara yang disebabkan oleh tekak gatal.

Jus jus limau yang dibancuh dengan air suam boleh memberi kesan pelega dalam tekak. Tidak perlu menambah gula. Jika anda tidak menyukainya yang terlalu masam, tambahkan madu secukup rasa. Tetapi tidak kebanyakannya juga ya, hanya 1-2 sudu.

3. Madu yang berkesan untuk melegakan batuk kanak-kanak

Kanak-kanak cenderung tidak menyukai ubat kerana rasa tidak sedap. Untuk itu, madu boleh digunakan sebagai penyelesaian ubat. Manfaat madu sebagai ubat batuk kanak-kanak juga telah diiktiraf secara langsung oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Baca juga :kesan obesiti

Caranya mudah. Hanya tinggal satu sendok makan madu setiap beberapa jam pada anak. Madu boleh mengurangkan dan merawat kerengsaan tekak. Dewasa juga boleh merasakan keberkesanan madu dalam melegakan luka di tekak akibat batuk.

Leave a Reply